13 oktober 2010, Frans Helmerson i Schuberts himmelska stråkkvintett

13 oktober 2010, Frans Helmerson

Foto: Franz Hamm

Vår svenske cellistnestor Frans Helmerson och unga norska Engegårdkvartetten spelar ett av romantikens absoluta mästerverk: Franz Schuberts Stråkkvintett i C-dur med den undersköna långsamma satsen. Dessutom Joseph Haydns Skämtkvartett och Béla Bartóks Stråkkvartett nr 3.

Till de riktigt stora svenska cellisterna hör Frans Helmerson, och många av hans efterföljare har haft honom som pedagog. Han var med om att bilda Michelangelokvartetten 2002. I dag är han själv professor vid musikhögskolan i Köln efter att ha innehaft samma ställning i Stockholm, Oslo och Madrid.

Namnet på Engegårdkvartetten är taget från primarien Arvid Engegård, som tidigare ledde Orlandokvartetten och var konsertmästare för Camerata Salzburg. Kvartetten uppstod efter ett möte 2004 mellan musikerna under Lofotens internationella kammarmusikfest, som Engegård är en av grundarna av. Den debuterade sommaren 2005. Sedan dess har kvartetten blivit en av Norges mest eftersökta ensembler. Andreviolinist är Atle Sponberg och engelska Juliet Jopling är altviolinist. Finske Jan-Erik Gustafsson är kvartettens cellist, och han har sedan vinsten i EBU:s Årets unga musiker 1986 haft en framgångsrik solokarriär över hela världen.

Länk: Recension i Helsingborgs Dagblad.

Kommande konserter

Kontakt

Vill du ha mer information, har frågor eller vill bli medlem, kontakta oss genom formuläret nedan.