Om oss

Helsingborgs Kammarmusikförening drivs ideellt av eldsjälar som brinner för kammarmusik.

Att få sitta tillsammans med andra och njuta av dynamiken i den lilla ensemblens spel och få den nära kontakten med musikerna och musiken det är det bästa som finns. Dessutom är det en underbar akustik i konsertsalen på Dunkers kulturhus som gör att musiken kommer dig väldigt nära.

Föreningen arbetar med att få ekonomin att gå ihop genom att förhandla oss till moderata gager och kostnader, samt genom att öka biljettintäkterna hela tiden.

Att vara medlem är mycket betydelsefullt både för föreningen och den enskilde medlemmen. Som medlem får du årets program först av alla, du får vara med på trevliga upptaktskvällar, där du bjuds på förtäring och trevlig samvaro. Inte minst får du rabatt på varje konsertbiljett.

Styrelsen
Medlemmarna i styrelsen arbetar helt utan ersättning och är en brokig skara av folk, bl a lärare, musiker från HSO och musikproducenter.

– Vi har väldigt roligt tillsammans och speciellt roligt är det att få fundera över följande säsongs program och plocka ut godbitar tillsammans som vi själva tycker om och som vi tror att publiken kommer att gilla.

Det ska vara den högsta klass på musiker och programval. Därför ska publiken alltid känna sig säker på att det blir konserter av världsklass även om musikerna och artisterna inte alltid är kända namn för alla.

Per Nyrén
Per Nyrén kom till Helsingborg från Stockholm 1971. 1972 startade han samtidigt Helsingborgs Konserthuskör och kammarkören Felicitas. Under 70- och 80-talen var Per verksam som pianist i Nils Weihagers Pianotrio och Helsingborgs Kammarsolister. Per var med att starta Helsingborgs Kammarmusikförening 1981, som då hade sin verksamhet på Vikingsbergs konstmuseum och hette Musik på Vikingsberg.

Sin fasta tjänst har Per haft dels som kyrkomusiker och organist i Kvidinge och Höganäs dels som musiklärare vid Musikskolan i Helsingborg där han undervisat i piano, kör och teori. Under åren 2001-2005 var Per musikproducent på Dunkers kulturhus. Han lämnade Konserthuskören som dirigent 1990 men bildade 10 år senare Chorus Amici, en kör som består av sångare som tidigare sjungit i Konserthuskören. Per ser sig lite som en gammaldags folkbildare och har under många år föreläst om musik och varit presentatör både vid kammarkonserter och symfoniorkesterns konserter.

Elisabeth Axdorph
Musikproducent

Förutom Lisas arbete som musikproducent med olika projekt och uppdragsgivare, är hon programsekreterare i Musik i Kullabygden, Sveriges äldsta musikfestival.

Hon arbetar också gärna med unga musiker och artister för att ge dem en chans att musicera i seriösa sammanhang.

Lisa sitter med i styrelsen för Svenska Musikfestivaler.

Åshilld Henriksen
Helsingborgs Symfoniorkester

Kassören i Kammarmusikföreningen, Åshilld är uppvuxen på ön Tjöme i Norge. Hon började redan som 11-åring i skolekorps, som de flesta barn i Norge. Från början spelade hon althorn, och gick över till valthorn när hon började gymnasiet. Samtidigt började hon gå på lektioner i Oslo, för Fröydis Ree Wekre.

Efter gymnasiet studerade Åshilld musik i Oslo i fem år. Hon fick anställning i Helsingborgs Symfoniorkester sommaren 1979, som förste hornist och där är hon kvar än idag.

Åshild har varit medlem i Kammarmusikföreningens styrelse i över 20 år, varav 18 år i föreningen Musik på Vikingsberg.

– Jag tycker det är roligt att vara med och arrangera kammarmusikkonserter, säger hon. Kammarmusiken är väldigt viktig för mig, särskilt som utövare.

Åshilld har spelat i många ensembler genom åren, numera är det HSO´s hornkvartett, trio Zefyra och Pollux som tar upp mest av hennes tid. 2005 spelade Åshilld in en solo-cd med Helsingborgs Symfoniorkester, Favourites for Horn”.

Inger Munck af Rosenschöld
Inger är en hängiven kammarmusikvän. I barndomshemmet i Göteborg musicerade fadern och hans vänner ofta och att somna till en Haydnkvartett var således inte ovanligt för syskonen Munck. Att redan som barn få gå med föräldrarna på konsert med klassisk musik var också naturligt. Inger har alltid sjungit i kör, under ett antal år på 80-talet minst tre parallellt.

Åren 1980-2000 var Inger informationssekreterare för Helsingborgs Symfoniorkester. Idag är hon ”en glad pensionär” och är mycket engagerad i ett flertal föreningar.

Leif Evergård
Leif har sedan 1998 varit med att arrangera ”Musikveckan i Den Gode Herdens kyrka”. Han är styrelsemedlem i Helsingborgs Symfonikers Vänner, som arbetar aktivt med att stödja Symfoniorkestern och dess musiker.

Leif har varit med i Helsingborgs Kammarmusikförenings styrelse under många år. För närvarande är Leif sekreterare i föreningen.

– Det är mycket stimulerande att som icke utövande musiker få möjlighet att arbeta med musik och musiker och att få så många som möjligt att upptäcka kammarmusiken i alla dess former, menar Leif.

Kommande konserter

Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få information om kommande konserter.